Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter

 

De voorbereiding op het huwelijk

Namens Trouwen in Noord Brabant feliciteren wij jullie alvast met je voorgenomen huwelijk

Een goede voorbereiding van het huwelijk is van essentieel belang. Door niets aan het toeval over te laten, kun je straks zelf volop genieten van die ene grote dag. Omdat wij van mening zijn dat je bij de voorbereiding van je trouwdag wel een beetje hulp kunt gebruiken, geven wij je op deze pagina een overzicht van de zaken die tot in de puntjes geregeld dienen te worden.

Als je hier nog bepaalde dingen mist of zelf nog handige tips hebt voor andere toekomstige bruidsparen, wil je deze dan aan ons mailen via ons online contactformulier ? Wij zullen deze dan z.s.m. plaatsen op de site.

Eerst een tip vooraf de trouwdag:

Ga relaxed te werk tijdens alle voorbereidingen, zodat je ook hiervan weet te genieten. Deze periode hoort tenslotte ook bij dat gevoel dat je kreeg toen je ten huwelijk werd gevraagd, of dit misschien wel zelf besloten had.

Trouwfotograaf_Noord-Brabant_foto_paulFoto: Foto Paul Fotografie

De Voorbereiding op het trouwen

Ter ondersteuning bij allerlei voorbereidingen hebben wij handige tips voor je. Ben je hieronder bij een bepaalde voorbereiding aangeland en zie je daar *tip achter staan, dan vind je in het onderdeel Handige tips op deze website een handige tip over dit onderwerp terug.

Voorbereidingstijd:

De tijd die je hebt tussen de verschillende onderdelen is afhankelijk van de start van de voorbereiding (direct na het aanzoek) tot de datum van je trouwdag.
Momenteel ligt de gemiddelde voorbereidingstijd op 1 jaar. Maar laat je hierdoor niet leiden. Neem de tijd die jezelf denkt nodig te hebben of laat het afhankelijk zijn van jullie favoriete trouwdatum of seizoen. Alles hangt ook af of je een grrot feest geeft, of dat je buiten gaat trouwen (dit neemt iets meer voorbereidingstijd)

Klaar voor de start...

Trouwdatum bepalen

Het is belangrijk om eerst de trouwdatum te bepalen. Hiermee heb je een goed overzicht om de gehele voorbereiding in te plannen. Ook heb je nu die magische datum in je hoofd om naar toe te leven. Lees meer..

weddingplanner

Trouwen in gemeenschap van goederen

Bepaal of je wel of niet in gemeenschap van goederen trouwt. Als je niet in gemeenschap van goederen trouwt, maak dan duidelijke afspraken met elkaar en laat deze notarieel vastleggen.

Maak vooraf een afspraak met de notaris om je te laten adviseren of vraag op een andere manier informatie op. De notaris is hiervoor de aangewezen persoon.

De Trouwlocatie

Bespreek zo snel mogelijk de locatie waar jullie heel graag willen trouwen. Je mag tegenwoordig bijna overal trouwen, informeer hiernaar bij de gemeente waar jullie willen gaan trouwen.

Trouwen in de kerk

Trouw je in de kerk, bespreek deze dan nu vast. Verdere afspraken kunnen in een later stadium nog wel plaats vinden. 

Landgoed_Kapellerput_Feestlocatie

Foto: Landgoed Kapellerput

Feestlocatie / Feestzaal

Maak een afspraak met de zaalhouder om alles te bespreken. Check uiteraard eerst telefonisch de beschikbaarheid op jullie trouwdatum! Maar misschien trouwen jullie ook wel in de feestlocatie, er zijn namelijk veel locatie waar je kunt trouwen en waar je ook het huwelijksfeest kunt vieren. Lekker makkelijk alles onder 1 dak.
Laat je tijdens deze afspraak rondleiden door de locatie. 

Bespreek eerst globaal jullie wensen en laat de zaalhouder hierop zijn ideee en ervaringen geven. 

* Tip: Controleer ook gelijk of er op jullie trouwdatum geen pepaalde feesten, markten of iets dergelijks, dit i.v.m. het vervoer naar de locatie. Check bij de feestlocatie ook of er niet nog een bruiloftsfeest is gelijk met jullie.

Muziek uitzoeken en boeken.

Het is nu tijd om de muziek te gaan boeken. Je kunt hiervoor denken aan een band, duo of trio: Live muziek dus.

Maar ook aan een leuke Wedding Drive in show. De DJ's van zo'n drive in show zijn ervaren in de muziekkeus en omgang met bruidspaar en bruiloftgasten. Lees meer...

De Trouwjurk

Dan ben je nu aangekomen op dat grote moment waar veel aanstaande bruidjes ongeduldig naar hebben uitgekeken: De Trouwjurk. Het is belangrijk om dit vroegtijdig te doen, want de kans is groot dat wanneer je je keus gemaakt hebt, de jurk nog eerst moet worden aangepast aan jouw lichaam, dat je daarna nog eens komt passen en dit zich daarna nog een keer herhaalt.  Lees meer...

de_trouwjurk

De Bruidsfotograaf

De betere bruidsfotografen zijn vaak al lang van te voren bezet, dus is het belangijk hier niet te lang mee te wachten. Kies in ieder geval voor een fotograaf die zich heeft toegelegd op het maken van bruidsreportages.  Maak een afspraak met de fotograaf en zorg dat je foto's of een reportage te zien krijgt. Lees Meer..

Videoreportage

Als je gaat trouwen, is dit een unieke gebeurtenis die je natuurlijk ook graag voor eeuwig wilt vastleggen. 

Om er later samen met je (toekomstige) kinderen naar terug te kijken bijvoorbeeld. Maar ook om al kort na de bruiloft nog even na te genieten. 

*tip: Geef duidelijk aan wat je verwacht m.b.t. het vastleggen van waardevolle momenten, zoals een alleszeggende blik of traan in de ogen van je ouders of andere familieleden tijden de huwelijksvoltrekking. De bruidskinderen of een voordracht van je vrienden, etc.
Bespreek de muziek die eventueel gebruikt wordt tijdens de montage van de videoband of dvd. En zo nog meerdere zaken waar je later met veel genoegen en misschien wel emotie naar terug zult kijken.

Het Bruidsboeket

Het bruidsboeket en de bruidsbloemen is een belangrijk onderdeel van het huwelijk.Het is belangrijk de bloemen goed af te stemmen op de bruidsjurk en de stijl waarin je trouwt. De grootte, kleur en stijl van het bruidsboeket moet je bepalen naar je smaak. Praktisch zijn de Mogelijkheden onbeperkt.

*Tip:
Als u naar een bloemist gaat, moet u denken aan de volgende zaken:
Het bruidsboeket
Corsages
Haar corsages
Autoversiering
Antenne versiering
Versiering bij gastenboek
Bedankbloemetje voor ouders.

Als je niet van een bruidsboeket houdt dan kun je voor een alternatief kiezen, zoals een armband van bloemen. Deze maken ze ook bij de bloemist !

De Bruidskinderen

Jonge bruidskinderen geven een vrolijke sfeer aan het bruiloftsfeest. Een bruid die in het wit trouwt, neemt volgends de traditie ook bruidskinderen, maar dit is al Lang niet meer van toepassing. Wil je wel bruidskinderen dan word het bruidsmeisje zelf door de bruid gekozen,  Het bruidsjonkertje word ook uitgekozen door het bruidspaar.

*Tip: Als jullie kinderen op jullie bruiloft hebben is het raadzaam om wat speelgoed en vermaak op de dag mee te nemen voor de bruidskinderen, dit omdat kinderen zich snel kunnen vervelen. Voor meer tips, raad ik je aan om dit artikel te lezen: Kinderen op jullie bruiloft

De Kleding van de Bruidegom

De bruidegom kiest steeds bewuster zijn trouwpak uit. Je ziet steeds vaker allerlei kleuren en stijlen naast het traditionele donkere pak. De tijd van het grijze jacquet en hoed zijn weer lang achter ons.

Het is belangrijk voor de bruidegom om een perfect passend kostuum te dragen op jullie trouwdag. Ook moet je rekening houden met de kleuren van de bruidsjurk. De bruidsmodezaak zal je daarbij graag willen helpen maar kies vooral uit wat je zelf mooi vind en goed bij je staat.

*Tip: Kies dus eerst de bruidsjurk uit en vervolgens het trouwkostuum, dit om de kleuren en stijlen goed op elkaar af te stemmen.

Bruidskapsels, Bruidsmode en alles wat daarbij komt kijken

Op je trouwdag willen jullie er beide natuurlijk tip top uitzien.
Belangrijk is om ongeveer een week van te voren naar de schoonheidsspecialist of visagist te gaan om je make-up te testen. Neem een idee mee en kijk samen met de schoonheidsspecialist of dit idee te verwerkelijken is.

Samen met de schoonheidsspecialist kom je er vast uit wat jou het mooiste staat en wat ook bij de bruidsjurk past.  Lees meer..

bruidskapselTrouwschoenen

Schoenen kies je die het beste bij je trouwjurk passen, bij de meeste bruidsmodewinkels hebben ze ook een ruime keuze aan trouwschoenen. Maar belangrijker is nog dat het bruidsschoenen zijn die lekker zitten en waar je een hele dag op kan staan en kan dansen. Dit is zeker niet een eenvoudige opdracht dus begin er vroeg mee.

*Tip:  Loop een twee weken voor de trouwdatum je bruidsschoenen in, zo voorkom je zeer pijnlijke voeten op de dag zelf.

Trouwringen

De gladde ring is het symbool voor eeuwige trouw waar geen begin en geen eind aan komt. Trouwringen zijn een symbool van de liefde voor elkaar.

In Nederland is het de gewoonte om bij de verloving een ring te kopen die later als trouwring dient. Maar omdat er steeds minder word verloofd, is dit gebruik een beetje weggevaagd.
Je kan een ring laten ontwerpen. Overleg met een juwelier wat daar de mogelijkheden in zijn.
Als je de ringen laat ontwerpen moet je er rekening mee houden deze ruim van tevoren te bestellen zodat als er iets niet volgens planning gaat, er nog tijd is voor een andere optie.
 
*Tip: Het is belangrijk dat een trouwring je niet hindert in de dagelijkse bezigheden.

Doesdesign_trouwringenFoto: Doesdesign

Trouwkaarten

Trouwkaarten zelf ontwerpen of laten ontwerpen?

Kijk op deze website in het onderdeel Trouwkaarten en zoek een bedrijf uit voor jullie trouwkaarten. Bezoek deze leverancier of drukker van de trouwkaarten en neem desgewenst 1 of meerdere boeken mee met voorbeelden. Tegenwoordig kun je ook heel gemakkelijk on-line jullie trouwkaarten uitkiezen en hoef je niet meer met al die boeken naar huis. 

*tip: Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om je eigen trouwkaarten te laten ontwerpen. 

*tip: Adresseer tijdig de enveloppen van de trouwkaarten en let erop dat je de juiste uitnodiging via de bijbehorende envelop verstuurt.

*tip: Bij het postkantoor zijn speciale trouwpostzegels te koop om de enveloppen mee te frankeren.

*tip: Kiezen jullie voor gemak en niet voor dat gedoe met postzegels, laat de enveloppen dan zonder zegels achter bij de balie van het postkantoor, waar ze dan even snel machinaal gefrankeerd worden. Als je on-line je trouwkaarten besteld, worden deze meestal ook gelijk gefrankeerd.

*tip: Verstuur de trouwkaarten vroegtijdig, i.v.m. mogelijke andere verplichtingen van jullie gasten. Hou hierbij vooral ook rekening mee of er in de tussenliggende periode nog vakanties zijn. Wil je op zeker spelen, verstuur de trouwkaarten dan zes weken voor de trouwdag.

Trouwvervoer regelen

Trouwvervoer brengt jullie naar de trouwplek. Of het nu een limousine, oltimer, trouwkoets of een andere mooie wagen is. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de voorbereiding op het trouwen.

Verhuurbedrijven trouwvervoer

In het onderdeel "trouwvervoer" vindt je alle verhuurbedrijven in oldtimers, limousines, en andere mooie wagens.  Je kan ook kiezen voor de meer romantische manieren zoals een koets met paarden ervoor, een luchtballon of een helicopter.

De Planning op het trouwvervoer

Zorg ervoor dat u het trouwvervoer lang van te voren regelt omdat dit veel planning betreft en de verhuurbedrijven snel zijn volgeboekt.

Cinderella_TrouwkoetsFoto: Stalhouderij Hans Joosen

Het vrijgezellenfeest organiseren

Je beste vriend, vriendin of de ceremoniemeester organiseert in de meeste gevallen het vrijgezellenfeest 1 of 2 weken voor de bruiloft. Lees meer..

De Catering

De cateraar

Bij de organisatie van de trouwdag wil je het eten en dringen of buffet goed geregeld hebben. Het is verstandig om een cateraar in handen te nemen. Deze kunnen wij u aanbieden in de categorie "cateraar" of "Catering".

Het maakt niet uit of het feest zich afspeelt op een feestlocatie, bij je thuis of een andere locatie. De Cateraar biedt voor jou de oplossing. Hij kan namelijk het feest totaal verzorgen. Op de grote dag wil je natuurlijk geen rompslomp en zal hij ervoor zorgen dat de dag zorgeloos verloopt.

Alle soorten catering in jou regio

Een cateraar verzorgt bijvoorbeeld de hapjes en drankjes, een dinner of een uitgebreid buffet.  Wij hebben voor jou een selectie gemaakt met de beste cateraars in jouwregio.