Wat is etiquette?
Volgens de "Dikke Van Dale" betekent het: Het geheel van beleefdheidsregels en omgangsvormen.
Bij de gedachten aan etiquetteregels denken de meeste mensen van deze tijd die gaan trouwen al snel aan stoffig en oudbollig. Maar toch kan het tijdens de trouwdag erg leuk zijn om enkele van deze stoffige regels of ouderwetse gewoonten toe te passen als jullie gaan trouwen in Brabant.
Volgens het handboek van de etiquette bij trouwen doet de man eerst een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin. Wil zij inderdaad met hem trouwen, dan gaat de man naar zijn aanstaande schoonvader om aan hem om de hand van zijn dochter te vragen. Vroeger was dit niet echt een gezellige gebeurtenis te noemen omdat in die tijd de onderlinge omgang heel anders was dan nu in onze tijd. Het "vragen om de hand van de dochter" was dan ook meer een pittig sollicitatiegesprek te noemen dan even gezellig een biertje te drinken bij de schoonvader om hem het nieuws van het aanstaande huwelijk te vertellen.
Lees meer...
Een van de echte stoffige regels in de etiquette gaat over de kleding die de gasten moeten dragen. Maar toch komen we deze nog regelmatig tegen in de vorm van Black Tie, White Tie en Tenue de Ville. Kledingetiquette bij trouwen, komt veel minder voor. Want draagt de bruid een lange witte trouwjurk dan wordt van de dames verwacht dat zij een mantelpakje dragen. En gaat de bruidegom gekleed in een jacquet, dan dragen zijn beste vrienden, de vader van de bruidegom, de getuigen en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet.
Volgens de huwelijksetiquette wordt het bruidsboeket gekozen en betaald door de man. We zien je nu denken dat dat betalen wel oke is, maar het boeket uitzoeken... Not! Maar de bruidegom neemt het trouwboeket namelijk zelf mee als hij zijn bruid of bruidegom komt afhalen in het ouderlijke huis en daar overhandigt hij het bruidsboeket persoonlijk aan haar. Naast de verrassing voor de bruidegom als hij de trouwkleding van zijn partner voor de eerste keer ziet, is het krijgen van het bruidsboeket dus ook nog een leuke verrassing voor de bruid of partner op de trouwdag. Verdiep je vooraf wel eerst in de trends in bruidsboeketten in Noord-Brabant. Dan heb je zeker een eigentijds bruidsboeket in je hand.
Alle bruiloftgasten die de hele dag op de bruiloft aanwezig zijn dragen corsages. De dames dragen de corsages links, vrij hoog richting schouder met het steeltje schuin omhoog. De heren dragen de corsage op de linker rever met het steeltje naar beneden. Voor de corsages worden afgestemd op het bruidsboeket.
De bruidegom draagt op de grote dag in zijn linker knoopsgat een bloem met het steeltje naar beneden. Traditioneel is dit een anjer, maar nu meestal een bloem die voorkomt in het bruidsboeket.
Katholieken dragen in Nederland de trouwring doorgaans aan de linkerhand en protestanten aan de rechterhand. Maar in andere landen zoals Oostenrijk en Italie dragen de katholieken de trouwring juist aan de rechterhand.
In Spanje verschilt het zelfs per gebied. Het is dus niet slechts een geloofskwestie, maar het verschilt ook per land.
De bruidskinderen zijn onder te verdelen in bruidsmeisjes en bruidsjonkers. Twee bruidskinderen is het minimum, acht het maximale aantal. De bruidsmeisjes worden ook wel strooistertjes genoemd. In hun mandjes zitten de bloemen of bloemblaadjes die ze tijdens het verlaten van de kerk of stadhuis het bruidspaar voor de voeten strooien. Bruidsmeisjes zijn meestal de ongetrouwde jongere zusjes of nichtjes van de bruid.
Bij binnenkomst van de trouwlocatie lopen bruid en bruidegom voorop. De bruidegom links, de bruid rechts. Zij worden dan gevolgd door de getuigen, dan de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom en daar-achter de vader van de bruidegom met de moeder van de bruid. De heren lopen links, de dames rechts. Zodra het bruidspaar uit de trouwauto of trouwkoets stapt lopen de heren links en de dames rechts. Na de huwelijksvoltrekking wisselen de bruid en bruidegom van plaats, de gasten wisselen echter niet.
De bruidegom stapt eerst in de trouwauto of trouwkoets, dan volgt de bruid die dus rechts van hem zit.
Omdat de bruid na de huwelijksvoltrekking links van de bruidegom zit, stap de bruid als eerste in en schuift dan even om plaats te maken voor de bruidegom.
De ceremoniemeester vertrekt als laatste, zodat hij zeker weet dat iedereen vertrokken is.
Al voordat het bruidspaar voor het kerkelijk huwelijk bij de kerk aankomt hebben de gasten binnen plaats genomen. Volgens de etiquette zitte de dames links en de heren rechts. De ouders van de bruidegom nemen plaats aan de rechterkant, zoals hun zoon dat ook gaat doen en de ouders van de bruid nemen plaats aan de linkerkant, evenals hun dochter straks. De bruidegom neemt dus rechts voor de bidstoel plaatst en de bruid links.
De bruidstaart of cupcakes worden meestal gegeten na de kerk of het stadhuis, in de tijd die rest voor de receptie begint. Volgens de officiele etiquetteregels wordt er bij de bruidstaart champagne geschonken.
De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan. Zij steekt daartoe het mes in het midden van de onderste taart. De bruidegom legt zijn hand om de hare om haar te helpen. Ze kunnen een stuk uitsnijden en het samen opeten.
Voordat de taart aangesneden wordt, kan er door de wederzijdse ouders een champagne-toast worden uitgebracht op het geluk van het kersverse bruidspaar.
Volgens de etiquette brengt de vader van de bruid als eerste een toast uit, gevolgd door de vader van de bruidegom.
Het bruidspaar zit in het midden van de tafel. De bruidegom zit aan de rechterzijde van de bruid. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, naast de bruidegom de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. De plaatsen naast de ouders van het bruidspaar zijn voor de bruidsmeisjes en bruidsjonkers en de naaste en oudste familieleden. De overige gasten worden volgens band en leeftijd geplaatst. In het geval dat de bruid of bruidegom geen ouders meer heeft worden hun plaatsten ingenomen door de oudere naaste familieleden of door getuigen.
De openingsdans wordt uitgevoerd door de bruid en de bruidegom. Bij de tweede dans mogen de bruid en bruidegom met een ander dansen. De bruid kan dansen met haar vader, terwijl de bruidegom met de moeder van de bruid danst. De derde dans kunnen de bruid en bruidegom dan dansen met de vader en moeder van de bruidegom.
De openingsdans is officieel een foxtrot of een Engelse wals. Maar voor de etiquette is het dansen in bovengenoemde volgorde belangrijker dan de dans die gespeeld wordt.
Uiteraard kunnen jullie vooraf met de band, DJ of Drive-in-show bespreken dat jullie willen openen op jullie eigen nummer of een eenvoudig en kort nummer waar zelfs de ongeoefende bruidegom mee uit de voeten kan.
Heb je zelf nog suggesties voor de rubriek etiquette, mail deze dan naar ons toe. Wij zullen ze dan als artikel plaatsen