Trouwtradities en etiquette klinken voor veel mensen als ouderwets en stijf, maar ze kunnen juist een stijlvolle en bijzondere touch geven aan jullie grote dag. Of je nu all-in gaat of alleen wat subtiele elementen toevoegt, etiquette hoeft zeker niet saai te zijn! Hier zijn de meest relevante etiquetteregels – in een modern jasje gestoken.
Vroeger was het een must dat de man zijn aanstaande schoonvader om de hand van zijn dochter vroeg. Gelukkig zijn we inmiddels wat flexibeler! Natuurlijk kun je nog steeds toestemming vragen als blijk van respect, maar een huwelijksaanzoek draait vooral om een persoonlijk en betekenisvol moment tussen jullie twee. Of dat nu groots en meeslepend is of juist intiem en klein – zolang het bij jullie past, zit je goed.
Meer etiquette bij het huwelijksaanzoek >>
Een chique bruiloft vraagt om een passende dresscode, en die is er in vele vormen. Denk aan Black Tie, White Tie of Tenue de Ville. Maar ook modernere varianten zoals Bohemian Chic of Festival Style doen het goed. Let op: als de bruid een lange witte jurk draagt, dan is het voor vrouwelijke gasten een no-go om hetzelfde te doen. En als de bruidegom kiest voor een jacquet, dan volgen zijn getuigen en de vader van de bruid dat voorbeeld.
Etiquette voor de bruidskleding >>
Volgens de traditionele etiquette kiest en betaalt de bruidegom het bruidsboeket. Maar laten we eerlijk zijn: de meeste bruidsparen doen dit tegenwoordig gewoon samen. Het blijft wel een mooi moment als de bruid of bruidegom het boeket aan zijn of haar partner overhandigt bij het ophalen van de bruid. Dat hoort toch bij de trends van het bruidsboeket. Wil je iets anders? Ga dan voor een modern alternatief, zoals een droogboeket, een minimalistische bloem of zelfs een duurzaam kunstboeket.
Leuke weetjes over het bruidsboeket >>
Traditioneel dragen daggasten een corsage. Dames dragen deze met het steeltje omhoog, heren met het steeltje naar beneden. Tegenwoordig kun je hier creatief mee omgaan: bloemenarmbandjes, boutonnières van gedroogde bloemen of minimalistische broches zijn helemaal in.
In Nederland dragen katholieken hun trouwring links en protestanten rechts,. Maar in andere landen zijn de regels weer anders. De keuze is dus helemaal aan jullie. Het is momenteel meer een oude gewoonte waar je gebruik van kunt maken als je dat wilt. Links of rechts... het belangrijkste is de symboliek achter de trouwringen.
Bruidskinderen zijn er niet alleen om lief te zijn op de foto. Ze kunnen bloemblaadjes strooien bij de binnenkomst van de kerk trouwzaal, de sleep van de bruid dragen of de ringen aangeven. Of ze nu familie zijn of gewoon kindjes waar jullie dol op zijn, ze voegen sowieso extra schattigheid toe aan de ceremonie. Deze momenten moet je dan ook echt laten vastleggen door een trouwvideograaf in Noord-Brabant. Zo kun je nog lang terug kijken naar deze unieke momenten.
Bij binnenkomst loopt het bruidspaar voorop, gevolgd door de getuigen en ouders. Na de ceremonie wisselt alleen het bruidspaar van plek. Strakke regels? Die kun je natuurlijk versoepelen. Maak er vooral iets persoonlijks van!
Bekijk hiervoor de pagina: Wie loopt waar bij de binnenkomst van de trouwlocatie >>
Officieel stapt de bruidegom als eerste in, gevolgd door de bruid. Na de ceremonie gebeurt dit andersom. Maar hey, als jullie liever samen naar binnen duiken in een hippe vintage auto of zelfs op de fiets gaan, is dat minstens zo stijlvol.
In een traditionele kerkelijke trouwceremonie nemen de gasten vooraf plaats, met de dames links en de heren rechts. De ouders volgen dit voorbeeld. Maar er zijn steeds meer moderne ceremonies waarbij dit helemaal losgelaten wordt. Het belangrijkste? Dat iedereen zich op zijn gemak voelt.
De bruidstaart wordt volgens de etiquette aangesneden door de bruid, met de hand van de bruidegom boven de hare. Daarna voeren ze elkaar een stukje. Maar taart is niet meer de enige optie! Denk aan cupcakes, een donutmuur of zelfs een bruidstaart van kaas. Traditioneel gaat de eerste toast naar het bruidspaar, vaak door de vader van de bruid – maar waarom geen speech door je beste vriend(in) of broer/zus?
Oorspronkelijk zitten de bruid en bruidegom in het midden met naast hen hun ouders. Maar in 2025 mag dit lekker losser. Misschien willen jullie liever een lange, informele familietafel of een indeling waarbij vrienden en familie door elkaar zitten. Maak er vooral iets gezelligs van!
De openingsdans hoort officieel een foxtrot of Engelse wals te zijn, maar waarom geen swingdans, salsa of zelfs een TikTok-worthy choreografie? Het belangrijkste is dat het een moment is waar jullie van genieten.
Etiquette is er niet om jullie bruiloft in een keurslijf te duwen, maar om als inspiratie te dienen. Of je nu trouw blijft aan tradities of juist kiest voor een moderne twist, het belangrijkste is dat jullie dag voelt als jullie dag. Maar het kan gewoon erg leuk zijn als je enkele van deze etiquetteregels voor het trouwen gaat toepassen! Wij wensen je in ieder geval een hele mooie trouwdag, met of zonder regeltjes!