Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter

Sleur & trends in trouwlocaties

Met alle beschikbare trouwlocaties die ons nu geboden worden is het not moeilijk voor te stellen dat het nog niet zo lang geleden nog vanzelfsprekend was dat de huwelijksvoltrekking plaats vond in de trouwzaal van het stadhuis. Er waren ook nog wel gemeenten die daar een klein stapje verder in gingen. Die beschikten dan over 1 of enkele externe trouwlocaties die ook waren aangewezen als officiële trouwlocatie. In enkele gevallen waren dat commerciële locaties, maar meestal toch wel non-profit locaties, zoals een kerkje, een culturele locatie of een historisch pand.  Veel meer keuze in trouwlocaties was er gewoonweg niet. Dat gold overigens niet alleen voor de provincie Noord-Brabant, maar voor alle provincies in Nederland.

2_Hoeve_Klein_Zundert_Trouwlocatie

Trouwen in de 80's en 90's

In  de jaren '80 en '90 lieten de bruidsparen steeds vaker de bestaande sleur links liggen als het om trouwen en de bruiloft ging. Zo groeide dan ook de vraag naar eigentijdse alternatieven naast de bestaande trouwlocaties.

Veel Brabantse gemeenten zagen hun bruidsparen er met regelmaat voor kiezen om te trouwen in een andere gemeente als die wel een unieke trouwlocatie zoals een tsjerke, traditioneel zeilschip of landelijke locatie e.d. in het bestand hadden. Dit was dan ook een goede reden om meer bijzondere locaties aan te wijzen als officiële trouwlocatie... Een trend was gezet!

Gemeenten als trendsetters of trendfollowers?

Met de overgang naar de magische jaren 2000 veranderde er veel. Zo ook in de trouwenbranche. Het koop- en selectiegedrag van de a.s. bruidsparen veranderde drastisch en de bedrijven in de trouwenbranche werden gedwongen om hier in mee te gaan, of op den duur af te haken. Eigentijdse aanbieders liepen (en lopen nog steeds) als trendsetter voorop. Dit gold ook voor de trouwlocaties, omdat de vraag naar eigentijdse locaties met maatwerk voor grote, kleine, moderne alternatieve, klassieke (etc..) gezelschappen snel groeide. Maatwerk en een persoonlijke touch werden de nieuwe in trend in trouwen! En deze trend is nooit meer verdwenen waardoor het een vast gegeven is geworden.

6_Hoeve_Klein_Zundert_TrouwlocatieFoto's: Hoeve Klein Zundert

Zelf een trouwlocatie kiezen

Zoals gezegd moesten de gemeentes wel mee in de trend van uitbreiding van meer unieke trouwlocaties voor de wet en zo ontstond al snel het fenomeen van de trouwlocatie voor een dag. Bruidsparen kunnen in Friesland in bijna alle gemeenten zelf een trouwlocatie uitzoeken en deze laten aanwijzen als hun eigen trouwlocatie voor 1 dag. Trouwen op een boot, aan het water, op een landgoed... het werd hiermee allemaal mogelijk. Deze trouwlocaties moeten echter wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo dienen die locaties te beschikken over sanitair, goede hygiëne, voldoende parkeergelegenheid voor de gasten, kleedruimte voor de BABS, locatie van goede zeden, etc.. Een trend, gezet door de gemeenten en ontstaan vanuit de druk van de bruidsparen van nu!

Trendsetters of trendfollowers... Who cares??